WACHTWOORD VERGETEN?

*

EU wet 2015 voor webwinkels

EU wet 2015

De inkt van de vorige EU wet voor webwinkels is nog niet droog of er is al weer nieuwe wet per 1 januari 2015. Digitale diensten en producten zoals e-books, foto's, software en online trainingen zijn vanaf die datum belast in het land van de afnemer. Ongeacht of dit een ondernemer of particulier is. Wat dit voor gevolgen heeft voor met name kleine ondernemingen lees je in dit artikel.

De nieuwe regels

Voordat de nieuwe wet van kracht werd mocht je voor "elektronische diensten" het Nederlandse BTW tarief van 21% rekenen. Onder "elektronische diensten" vallen ondermeer digitale producten zoals beelden en teksten, online trainingen en workshops, software, ontwerpen en onderhouden van websites, hosting en online digitale abonnementsdiensten.
Vanaf januari 2015 gelden er echter nieuwe regels voor "elektronische diensten" geleverd aan consumenten en moet hiervoor het BTW tarief gehanteerd worden dat in het land van de consument geldt. Daarnaast wordt van de leverancier, u dus, verwacht dat u kunt bewijzen waar de consument zich bevond op het moment van aanschaf. De wet eist minimaal twee bewijsstukken. Als bewijsstuk gelden de volgende gegevens:

  • het adres van de consument
  • het IP adres van de consument
  • bankgegevens
  • de plaats van aankomst van de verzending

Nu zul je denken: mooi, het IP adres van de consument is technisch niet zo moeilijk op te slaan. Maar als deze consument in een ander land dan waar hij woont de dienst besteld, komt het IP adres niet overeen met het land waar deze naar toe wordt verzonden. En gelden dus beide bewijsstukken niet meer. Ook moet je deze bewijsstukken 10 jaar lang bewaren! Daarnaast ben je verplicht om vooraf duidelijkheid te verschaffen over de prijs van je producten inclusief BTW. Dus afhankelijk van het land waarin de consument zich bevindt moet de prijs worden aangepast. Technisch kan dat meestal eenvoudig door naar het IP adres te kijken. Maar wat nu als de consument zich niet in eigen land bevindt? Of als de internetprovider van de consument gebruikt maakt van buitenlandse IP adressen? Het enige wat je in zo'n geval kunt doen is de transactie stopzetten en gedag zeggen tegen je klant.

Welke gevolgen heeft dit voor mijn winkel?

Zoals je kunt lezen is het haast onmogelijk voor een kleine ondernemer om te voldoen aan de bewijslast. Daarnaast moet je in elk land waaruit een consument je dienst besteld een BTW nummer aanvragen! Gelukkig is daar wel over nagedacht en kun je via de Nederlandse belastingdienst met een enkele aangifte BTW afdragen voor alle landen. Hiervoor is de BTW-MOSS (BTW mini one shop shop) opgezet. Maar daarmee ben je er nog niet, want ook de webwinkel software zal moeten worden aangepast, zodat de consument vooraf de prijs inclusief BTW kan zien. Daarnaast krijg je dus ook te maken met verschillende prijzen. In Luxemburg is de BTW maar 15% terwijl deze bijvoorbeeld in Hongarije 25% bedraagt. Als je ook aan bedrijven levert wordt het nog ingewikkelder. Want daar gelden nog de oude regels voor, dus de Nederlandse BTW van 21%. Uiteraard moet je ook kunnen bewijzen dat je aan een bedrijf levert bijvoorbeeld door het verplicht laten invoeren van een BTW nummer.

Is hier over nagedacht?

Naar mijn mening: nee. Net zoals de "Cookie wet" ondoordacht was en inmiddels iedereen het spuugzat is om steeds popups of balken te moeten wegklikken. Ook bij het ontwerpen van de regels van vorig jaar is niet gedacht aan de kleine webshop eigenaar. Ook toen moesten er technische aanpassingen verricht worden aan webwinkels en is de balans wel heel erg ver in het voordeel van de consument doorgeslagen. Wie er nu voordeel van deze nieuwe wet heeft? De Europese Unie in ieder geval, want ongetwijfeld is hier een leger van ambtenaren lang mee bezig geweest. Daarnaast de overheden van landen met lage BTW tarieven. Het voorkomt dat grote bedrijven veel geld verdienen door zich te vestigen in landen met lage BTW tarieven. Maar dat het voor vele kleine zelfstandigen op deze manier onmogelijk wordt om diensten online te verkopen zonder enorme administratieve lasten is niet over nagedacht. Waarom is er bijvoorbeeld geen drempel ingevoerd?

Kan ik er aan ontkomen?

Een manier om aan de nieuwe wet te ontkomen is om (voorlopig) alleen aan bedrijven te leveren, of alleen nog in Nederland zaken doen. Een andere mogelijkheid is om de verkoop handmatig te doen. Als de transactie niet geautomatiseerd plaats vindt val je namelijk niet onder de nieuwe wet. Maar bij verkoop van bijvoorbeeld software moet je de klant dan handmatig per mail de digitale dienst leveren. Zie je het echt niet zitten dan is er ook nog een andere manier: stoppen met je bedrijfsactiviteiten.

Kan dit nog worden teruggedraaid of aangepast?

Iedereen weet hoe traag de Europese molens draaien. Gelukkig is er een online petitie gestart met inmiddels 17.757 handtekeningen. Je kunt die ook tekenen op Petitie tegen EU wet 2015. Hopelijk dwingt dit de heren en dames in Brussel om de wet aan te passen.

Meer informatie:
Belastingdienst: Wijziging in digitale diensten vanaf 2015
Website EU: Telecommunications, broadcasting & electronic services
Petitie tegen EU wet

Laatste blogs

Wij houden van onze klanten!
25 apr 2015 3151

Klantvriendelijke webwinkel

in Webwinkels
In de strijd om de klant zullen webwinkels steeds meer moeten bieden om het hoofd boven…
EU wet 2015 intro
27 mrt 2015 3096

EU wet 2015 voor webwinkels

in Webwinkels
De inkt van de vorige EU wet voor webwinkels is nog niet droog of er is al weer nieuwe…
OpenCart 2.0
27 sept 2014 2718

OpenCart versie 2.0

in Webwinkels
Op het moment van schrijven is de beta versie van OpenCart 2.0 beschikbaar. De meest in…
27 sept 2014 2296

Shellshock bug

in Techniek
Een lek in de Bash-shell van OS X en Linux maakt het mogelijk om aanvallers een code uit…
TOP