Joomla! website

  Eenvoudig te beheren

  Joomla

  Joomla logo

  Joomla!™ is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je websites en online applicaties kunt bouwen. Het wordt ontwikkeld als Open Source pakket en is daardoor voor iedereen gratis beschikbaar. Doordat vele mensen over de gehele wereld meewerken aan de ontwikkeling en onderhoud zal het ook in de toekomst beschikbaar blijven.

  Joomla! is één ook van de meest gebruikte pakketten om websites mee te maken. Enkele voorbeelden van grote sites, gemaakt met Joomla:

  Op dit moment zijn er 75 talen beschikbaar waaronder Nederlands en dat aantal groeit nog steeds.

  Geschiedenis

  Joomla is in augustus 2005 ontstaan als een afsplitsing van Mambo, ook een opensource project. Een deel van het ontwikkelteam maakte zich zorgen over het opensource karakter van Mambo en richten een website “OpenSourceMatters” op om de gebruikers, ontwikkelaars en de gemeenschap te informeren over de ontwikkelingen. Andrew Eddie, de hoofdontwikkelaar van Mambo schreef een brief aan de community waarin hij zijn stap uitlegt.

  Binnen 24 uur was de community gegroeid met meer dan 600 enthousiaste supporters en werd er druk gespeculeerd over een nieuwe naam. Het team van OpenSourceMatters wou per se een unieke naam en een die de inhoud van het project perfect weergaf. Op 1 september werd de nieuwe naam bekend gemaakt: Joomla!, wat een eigenlijk een fonetische spelling is van het Swahili woord “jumla” dat “alles samen” of “als één geheel” betekend. Deze naam is gekozen omdat het Joomla ontwikkelteam en de gemeenschap als een geheel aan het project werken.

  De eerste versie van Joomla 1.0.0 was eigenlijk een verbeterde versie van Mambo. Hierna werd de code grotendeels herschreven en op 22 januari 2008 kwam versie 1.5 uit. Sindsdien is er geen overeenkomst meer met Mambo, hoewel middels een zogenaamde “legacy plugin” er nog wel hier en daar extensies te gebruiken waren.
  Dat de snelheid waarmee gewerkt werd ook nadelen had bleek in augustus 2008, toen er ernstige beveiligingslekken ontdekt werden. Deze werden echter al snel gedicht.
  De ontwikkeling van Joomla 1.5 is gestopt op 10 april 2012.
  Via enkele tussenversies werdt op 24 januari 2012 Joomla 2.5 uitgebracht. Dit wat een grote stap en veel extensies en templates moesten worden aangepast. De overstap van 2.5 naar 3.0 was gelukkig wat eenvoudiger.

  Heden

  Inmiddels zijn we aangekomen bij Joomla 3.9. Hierin zijn een groot aantal verbeteringen aangebracht. Zo is het simpel om de software en extensies te updaten, slimmere zoekfunctie, ondersteuning voor meerdere databases, betere ondersteuning voor andere talen en verbeterde SEO.

  Toekomst

  Op dit moment wordt er hard gewerkt aan Joomla 4.0. Ook deze versie zal weer een aantal nieuwe funties krijgen waaronder een nieuwe gebruikers interface en nieuwste web technieken. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen en zodra de stabiele versie beschikbaar is kunnen wij ook uw website updaten naar de nieuwste versie!

  Joomla 4.0

  Quality Web Solutions

  Anemoonzoom 17
  2353 RP Leiderdorp
  © 2011 - 2024 Quality Web Solutions. All Rights Reserved.