WACHTWOORD VERGETEN?

*

Joomla

Joomla logo

Joomla!™ is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je websites en online applicaties kunt bouwen. Het wordt ontwikkeld als Open Source pakket en is daardoor voor iedereen gratis beschikbaar. Doordat vele mensen over de gehele wereld meewerken aan de ontwikkeling en onderhoud zal het ook in de toekomst beschikbaar blijven.

Joomla! is één ook van de meest gebruikte pakketten om websites mee te maken. Enkele voorbeelden van grote sites, gemaakt met Joomla:

Joomla is inmiddels beschikbaar in 66 talen waaronder Nederlands en dat aantal groeit nog steeds.

Geschiedenis

Joomla is in augustus 2005 ontstaan als een afsplitsing van Mambo, ook een opensource project. Een deel van het ontwikkelteam maakte zich zorgen over het opensource karakter van Mambo en richten een website “OpenSourceMatters” op om de gebruikers, ontwikkelaars en de gemeenschap te informeren over de ontwikkelingen. Andrew Eddie, de hoofdontwikkelaar van Mambo schreef een brief aan de community waarin hij zijn stap uitlegt.

Binnen 24 uur was de community gegroeid met meer dan 600 enthousiaste supporters en werd er druk gespeculeerd over een nieuwe naam. Het team van OpenSourceMatters wou per se een unieke naam en een die de inhoud van het project perfect weergaf. Op 1 september werd de nieuwe naam bekend gemaakt: Joomla!, wat een eigenlijk een fonetische spelling is van het Swahili woord “jumla” dat “alles samen” of “als één geheel” betekend. Deze naam is gekozen omdat het Joomla ontwikkelteam en de gemeenschap als een geheel aan het project werken.

De eerste versie van Joomla 1.0.0 was eigenlijk een verbeterde versie van Mambo. Hierna werd de code grotendeels herschreven en op 22 januari 2008 kwam versie 1.5 uit. Sindsdien is er geen overeenkomst meer met Mambo, hoewel middels een zogenaamde “legacy plugin” er nog wel hier en daar extensies te gebruiken waren.
Dat de snelheid waarmee gewerkt werd ook nadelen had bleek in augustus 2008, toen er ernstige beveiligingslekken ontdekt werden. Deze werden echter al snel gedicht.
De ontwikkeling van Joomla 1.5 is gestopt op 10 april 2012.

Heden

Joomla 2.5

Inmiddels zijn we aangekomen bij Joomla 2.5. Dit is een zogenaamde "Long Term Support" oftewel LTS versie. Hierin zijn een groot aantal verbeteringen aangebracht ten opzichte van versie 1.5. Zo is het simpel om de software en extensies te updaten, slimmere zoekfunctie, ondersteuning voor meerdere databases, betere ondersteuning voor andere talen en verbeterde SEO.
Er wordt echter ook hard gewerkt aan de volgende LTS versie: 3.5. Dit gebeurd in stappen via de zogenaamde "Short Term Support" versies (LTS). Op het moment van schrijven zijn we bij versie 3.2.2 aangekomen. Er zijn veel dingen veranderd, zoals responsive templates, zoekmachine vriendelijker en een nieuwe layout. Joomla 2.5 wordt nog ondersteund tot 31 december 2014.

Overstappen van versie 1.5 naar 2.5 is niet zo heel eenvoudig, er is een hoop veranderd. De recente websites die door Quality Web Solutions zijn gemaakt hebben allemaal Joomla 2.5 als basis. Zolang uw huidige Joomla 1.5 of 2.5 website echter nog goed functioneert en u geen plannen heeft om zaken te wijzigen is er geen reden om over te stappen. Migratie van 2.5 naar 3.5 is eenvoudiger, maar vergt nog steeds een goede voorbereiding.

Toekomst

In het najaar van 2012 is begonnen met de nieuwe Joomla 3.0. Deze versie vervangt uiteindelijk Joomla 2.5. De LTS versie 3.5 wordt in maart 2014 verwacht en in september 2014 wordt al weer begonnen met de ontwikkeling van Joomla 4.0.

TOP